Blog

12 september 2020


Tips voor hardlopers met longproblemen

Sind ik in maart ziek ben geweest, is mijn astma niet meer onder controle. Heb ik toen corona gehad? Geen idee. Ik had koorts, was moe en had meer dan een week lang 24/7 hoofdpijn, maar ik was niet extreem aan het hoesten. Wat het ook was, ik ben al maanden van tijd tot tijd benauwd, stik bijna als ik de slappe lach heb en hoest als een zeehond als ik lig. Kortom, mijn typische astmaklachten.

Sporten met astma, zo voelt dat

Gelukkig kon de fietsvakantie in juli gewoon doorgaan. Lekker met het gezin 2 weken door Nederland getoerd. Tentje achterop en gaan met die banaan. Maar dat is ook de enige sport die ik de afgelopen 2 maanden heb gehad. Mijn hoofd wilde wel hardlopen, maar mijn lijf niet. En het warme weer hielp ook niet mee.

Maar nu heb ik de stoute hardloopschoenen weer aangetrokken. En dat betekent weer helemaal bij nul beginnen. Met Evy’s Start to Run. Voor de zoveelste keer. Zucht. En dat is niet fijn met die overbelaste longen. Tenzij je pseudo-masochistische, zelfkastijdende neigingen hebt.

De minuten wandelen gaan nog wel. Maar tijdens de 2 minuten lopen voelt het alsof er lava door mijn longen en keel kolkt. Ook mijn kaken verkrampen. Dat is echt even slikken als je eerst zonder problemen 10 kilometer aan één stuk deed. Maar goed. Ik heb het toch maar weer gedaan. En daar ben ik trots op. Bovendien voel ik me de rest van de dag een stuk fitter en heb ik meer lucht.

Bewegen, juist bij een chronische aandoening

Zeker bij een chronische aandoening is het belangrijk om te bewegen en gezond te eten. Daar ben ik zelf het levende voorbeeld van (als astma-, artrose, darm- en bloeddrukpatiëntje). Dat is ook de reden dat ik een opleiding tot leefstijlcoach volg. Een goede leefstijl helpt namelijk echt. En daar wil ik iedereen van overtuigen (en mee helpen).

Als het aan de orthopeed lag, zou ik nou niet meer hardlopen. Maar ik merk juist dat mijn tenen er soepel door blijven. Als ik niet op mijn voeding had gelet, was ik nu een stuk darm kwijt geweest of had ik een stoma. En mensen met diabetes type 2 die hun leefstijl aanpassen hebben bewezen minder (of soms zelfs geen) medicijnen nodig.

Tips om ook met longproblemen lekker te trainen

Blijf daarom trainen op een niveau dat je wel aankunt. Met deze tips gaat dat zeker lukken.

1. Laat los

Heel cliché. Maar laat het idee dat je die 10 kilometer of marathon moet lopen even los. Het gaat erom dat je beweegt. Niet om hoe ver je loopt. Probeer minimaal 5 dagen in de week een halfuur te bewegen.

2. Wissel hardlopen af met wandelen

Wandelen is ook bewegen. Lukt hardlopen echt niet? Wandel dan alleen maar. Wissel anders enkele minuten hardlopen af met enkele minuten wandelen.

3. Adem in door je neus

Inademen door je neus is minder belastend voor je longen. Adem dus in door je neus en uit door je mond. Probeer daarbij een vast ritme aan te houden.

4. Maak een playlist met een lekker tempo

Loop je met muziek? Kijk dan bij welk hardlooptempo je je prettig voelt. Zoek muziek waarmee je in dat tempo op de maat loopt. Vaak kun je op internet het aantal BPM (beats per minute) van een nummer wel vinden. Zoek nummers met dezelfde BPM en zet ze in je playlist.

5. Vul je training aan met krachttraining en yoga

Bij krachttraining en yoga krijg je niet zo snel ademnood, maar het zijn wel hele efficiënte trainingsvormen. Krachttraining voor je romp en benen maakt je alleen maar sterker als hardloper. En yoga zorg ervoor dat je spieren (die door hardlopen en krachttraining verkorten) weer lekker opgerekt worden. Doen dus!

Dit zijn zomaar wat tips uit mijn eigen praktijk. Wees lief voor jezelf en blijf bewegen. Voordat je het weet zit je weer op je oude niveau en voel je je fitter dan ooit. Heb jij nog tips? Dan hoor ik het graag. Deel ze bij de reacties hieronder.

Mijn blog volgen

Krijg nieuwe content direct in je mailbox.

Bedankt. Ik neem zo snel mogelijk contact met je op.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s